Början av maj och dags att sjösätta båten. Vi har en Albin Vega #2544 som vi döpt till Aurora. Byggd 1975, ungefär samtidigt som jag (Dan-Erik) föddes. Den huvudsakliga anledningen till att vi köpte segelbåt var för att kunna glida runt på fritiden. Men det finns knappast något mer miljövänligt sätt att samla in data till havs än att segla dit, så den här båten passar även väl in på vårt mål om ett uthålligt naturbruk.

Det tar längre tid att segla fram än att köra med motorbåt. Nuförtiden tänker många att tid är pengar, så de hastar iväg och bränner olja utan en tanke på konsekvenserna. Vi tar det lugnt, och har utrymme i båten för kontor, så vi kan sitta och jobba och laga en god middag under tiden som vi glider fram. När vi når hamnen är vi kanske redan färdiga för leverans.

Samtidigt som vi sjösätter Aurora har vi även en liten gummibåt som ska i vattnet. Jag har monterat sonar på den, så att vi kan samla in djupdata även på mycket grunda vatten. Gummibåten har även den fördelen att den inte lutar så mycket när man rör sig i båten vilket ofta leder till dålig kvalitet på sonardata om man använder en vanlig båt.

Eftersom det är vår första sjösättning med Attaluck och Aurora firar jag med att lägga ut en skrivbordsbakgrund jag ritade ihop från en ritning av Vegan.

Skrivbordsbakgrund Albin Vega – ritad av Dan-Erik Lindberg.